Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepyszne ciasto budyniowe z dodatkiem rabarbaru. Dobrze przygotowane będzie z chęcią zajadane przez małych i dużych członków rodziny. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia zapewnią dobry wzrost ciasta i optymalny smak. Po 60 minutach pieczenia ciasto powinno być gotowe do zjedzenia i zachwycania domowników. Smacznego!
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie dodać po jednym żółtku i dalej ucierając, dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Formę (33cm x22cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć ją 3/4 całego ciasta. Na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar.
Budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze. Na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni.
Piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.