Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bułeczki cynamonowe to smakołyk, który doskonale wpisuje się w gust nawet najbardziej wymagającego smakosza. Ich zapach szybko rozchodzi się po domu i sprawia, że chcemy skosztować tego przysmaku. Cynamonki są dobrym wyborem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, dlatego warto bliżej przyjrzeć się przepisowi. Kto chociaż raz spróbuje bułeczek cynamonowych, zapragnie kolejny raz je przygotować w zaciszu domowym! Sprawdźmy, jak to zrobić.
Pyszne cynamonki z ciasta drożdżowego
Faktem jest, że cynamonki drożdżowe mają szerokie grono zwolenników. Uwielbiają je nie tylko dzieci, lecz także osoby dorosłe. Smaczne bułeczki można skosztować na śniadanie, do kawy lub na podwieczorek. Cynamonki z powodzeniem wypieczemy wieczorem i podgrzejemy rano w piekarniku. Znając przepis, to zadanie jest bardzo łatwe. Pamiętać należy jednak o tym, że ciasto na cynamonki potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Czekanie bywa trudne, jednak warto się poświęcić dla tak cudownego smaku. Wyrośnięcie, rozwałkowanie, uformowanie i upieczenie ciasta daje wiele radości oraz satysfakcji! Przygotuj je razem z dziećmi i ciesz się wyjątkowym smakiem bułeczek cynamonowych. Poza tym przestudzone smakołyki można dodatkowo polać lukrem. Każdy smakosz wie doskonale, że najlepiej smakują wtedy, gdy są ciepłe.
Cynamonki - przepis
Przepis na cynamonki drożdżowe pozwala szybko i łatwo przygotować słodkości na przyjęcie lub codzienny relaks z rodziną. W efekcie uzyskujemy niebiański smak, który jest rozkoszą dla podniebienia. Jak zrobić cynamonki z ciasta drożdżowego? Na początku musisz wymieszać drożdże z mlekiem i odstawić na chwilę. Potem dodajesz jajka, cukier, masło i mąkę, wyrabiając ręcznie ciasto. Kolejnym etapem jest umieszczenie go w ciepłym miejscu, co najmniej na godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto podwoiło swoją objętość. Jeśli tak, podziel je na dwie części i cienko rozwałkuj. Nie zapominaj wymieszać składników nadzienia i posmarować placki taką masą. Następnie zwijasz je w rolady, kroisz na plasterki i przekładasz na blachę. Warto także posmarować cynamonki roztrzepanym jajkiem, a potem odstawić do ponownego wyrośnięcia (30-60min.). Teraz możesz piec bułeczki cynamonowe, aż do uzyskania złotego koloru. Pyszne bułeczki są gotowe!
Cynamonki drożdżowe to smaczne ciastka, które warto przygotować na specjalne okazje i bez okazji w swoim domu. Gdy spodziewasz się gości, możesz ich zaskoczyć pysznymi bułeczkami cynamonowymi. W każdym przypadku postaw na wyjątkowe cynamonki!
Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).
Cynamonki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).