Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kajmak jest składnikiem wielkanocnych mazurków oraz innych ciast i deserów lubianych przez dorosłych jak i dzieci. Bardzo dobrze pasuje także do drożdżowych bułeczek, na co najlepszym dowodem jest ten przepis.
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem możesz przygotować jako deser, dodatek do kawy, podwieczorek albo słodką przekąskę dla najmłodszych. Taki domowy wypiek na pewno będzie smaczniejszy niż gotowa drożdżówka ze sklepu!
Ciasto robi się z podstawowych składników, takich jak mąka, jajka i mleko. Podobnie jak inne pyszności bazujące na drożdżach wymaga wyrośnięcia. Nie trzeba będzie jednak zbyt długo czekać. Żeby ciasto osiągnęło odpowiednią objętość, wystarczy około pół godziny w ciepłym, suchym miejscu.
Sposób formowania ciasta przypomina wyrabianie innych bułeczek jak drożdżówki z jabłkami, drożdżówki z rabarbarem albo cynamonki. Każdy, kto miał okazję przygotowywać podobne przekąski, na pewno sobie poradzi z takim wyzwaniem. A co z kajmakiem? Najprostszym sposobem jest kupienie gotowej masy kajmakowej w puszce. To zdecydowanie przyspiesza proces przygotowywania. Ale jest też wersja dla ambitnych i dociekliwych miłośników wypieków - kajmak można przygotować samodzielnie. Kajmak powstanie, gdy będziesz przez około dwie godziny gotować zanurzoną w wodzie puszkę mleka skondensowanego. Druga metoda to gotowanie przez około trzy godziny mleka i cukru - trzeba jednak zachować czujność i często mieszać. Ostatnia metoda jest najprostsza - można po prostu rozpuścić krówki, uzyskując w ten sposób masę o smaku i właściwościach bardzo podobnych do kajmaku.
Gdy ciasto i kajmak są już gotowe pozostaje jeszcze pieczenie. Wystarczy 20 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Pamiętaj jednak, żeby odpowiednio wcześnie go uruchomić i wkładać bułeczki dopiero, gdy jest już nagrzany do właściwej temperatury.
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem nie są trudnym przepisem. Gdy raz ich spróbujesz, na pewno zechcesz przygotować je ponownie!
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszaj.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz ciepłe rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut za pomocą miksera.
Przykryj i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek.
Pokrój ciasto na kwadraty.
Nałóż kajmak.
Zwiń rogi do środka i uformuj kulkę, ułóż w brytfance zlepieniem ku dołowi.
Posmaruj bułeczki żółtkiem rozrobionym z odrobiną mleka.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.