Mleczne bułeczki to wspaniała propozycja na śniadanie, szczególnie wtedy, kiedy spieszymy się do pracy. Można je przygotować w około 30 minut, więc nie sprawi nam to większego problemu. Jednocześnie przepis na bułeczki mleczne jest tak prosty, że można przygotować je zawsze wtedy, kiedy najdzie nas ochota na "coś" słodkiego. Mleczne bułeczki mogą stanowić formę świetnej przekąski, deseru - jeśli podamy je dodatkowo z ulubionym dżemem, a także formę drugiego śniadania, które w biegu zabierzemy ze sobą do pracy lub szkoły. Warto przygotować je wtedy, kiedy z niezapowiedzianą wizytą zmierzają do nas goście. Wówczas będziemy mogli im zaserwować słodki przysmak, który umili długie rozmowy przy kawie lub herbacie. Jednym słowem, przepis na bułeczki mleczne to tylko chwila spędzona w kuchni, a efekty i smak mogą przerosnąć nasze oczekiwania!
Bułeczki mleczne - przepis wyjątkowo prosty do wykonania
Bułeczki mleczne - przepis w naszej wyobraźni może wydawać się wyjątkowo skomplikowany. Zdajemy sobie bowiem sprawę z tego, jak wiele pracy wkładają piekarze w przygotowanie zwykłych kajzerek czy chałek. Jednak przepis na bułeczki mleczne jest nieco inny. Ich przygotowanie jest szybkie, proste i nie wymaga od nas zaawansowanych umiejętności. Tak naprawdę wystarczy jedynie ubić jajka z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać sproszkowane mleko. Ciasto powinno mieć jednolitą i aksamitną konsystencję. Następnie na blachę nasmarowaną olejem wystarczy wyłożyć masę i uformować z nich estetyczne, okrągłe bułeczki. Pamiętajmy, by zachować pomiędzy nimi odstępy - mleczne bułeczki będą wyrastać w procesie pieczenia. Bułeczki potrzebują jedynie 10 minut w piekarniku, a po tym czasie można je zaserwować. Najlepiej smakują one wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe.
Z czym podawać mleczne bułeczki?
Mleczne bułeczki można zaserwować na półmisek prosto z piekarnika, bez żadnych dodatków. Są one względnie słodkie, a także posiadają fenomenalną strukturę. Idealnie sprawdzą się do kawy, ciepłego mleka lub herbaty czy nawet gorącej czekolady. Jeśli jednak chcemy nieco urozmaicić i udoskonalić oryginalny przepis na bułeczki mleczne, wówczas możemy je podawać z dżemem lub marmoladą w ulubionym smaku. Jest to przysmak, który pasuje do wszystkich, słodkich dodatków. Możemy więc posmarować je kremem czekoladowym, orzechowym lub kakaowym, a wierzch lekko posypać cukrem pudrem. Pamiętajmy jednak, by zachować swoistym umiar pod względem słodkich dodatków i nie "przesłodzić" bułeczek.