Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Okrągłe bułeczki scones to idealne danie śniadaniowe. Jeśli chcesz rozpocząć dzień od czegoś innego niż płatki z mlekiem, jajecznica albo kanapki, angielskie scones mogą być ciekawą alternatywą. Przygotowanie jest szybkie, proste i co ważne nie wymaga używania drożdży. Brytyjskie bułeczki scones w smaku przypominają trochę shortbread - ciasteczka o maślanym aromacie. Ta analogia jest jak najbardziej na miejscu, ponieważ w niektórych domach traktuje się tę potrawę nie jako śniadanie, ale dodatek do herbaty. W tej roli także świetnie się sprawdzi! Angielskie bułeczki scones można jadać na sucho, ale jeszcze lepiej podawać je z dodatkami - z dżemem, konfiturą albo masłem. Niektórzy jadają też bułki angielskie scones z bitą śmietaną. Jeśli chcesz, żeby były słodsze, w trakcie przygotowywania możesz dodać do ciasta rodzynki. Innym ciekawym pomysłem będzie dodanie suszonej żurawiny.
Choć bułeczki angielskie scones najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, można także przygotować je na później. Na zimno także będą bardzo smaczne - pod warunkiem, że nie zapomnisz o właściwym przechowywaniu. Przez krótki czas można po prostu pozostawić bułeczki na talerzu na stole. Jeśli jednak mają leżeć cały dzień, lepiej schować je do zamykanego pojemnika, żeby nie były zbyt suche. Przykrycie będzie ważne także gdy postanowisz umieścić scones w lodówce. To pozwoli im uniknąć mieszania się ich specyficznego, przyjemnego aromatu z innymi zapachami.
W porównaniu z innymi rodzajami śniadaniowego pieczywa scones są dość twarde i chrupiące. Wiele osób porównuje je do biszkoptów lub herbatników. To właśnie ta utwardzona struktura czyni z nich idealny dodatek do popołudniowej herbatki.
Ciasteczka powinny przypaść do gustu każdemu, kto lubi brytyjską kuchnię. Smakują dzieciom i dorosłym. Jeśli Twoi goście jeszcze ich nie próbowali, powinni być pozytywnie zaskoczeni.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż mieszanina będzie przypominać kruszonkę.
Dodaj mleko i mieszaj, aż składniki się połączą i utworzą miękkie ciasto. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie zagnieć, aby było gładkie.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wykrawaj okrągłe bułeczki za pomocą foremki lub szklanki o średnicy około 5 cm.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj bułeczki na przygotowanej blasze. Jajko roztrzep i posmaruj nim wierzch bułeczek. Piecz w przez 12-15 minut, aż będą złociste i wyrośnięte.
Podawaj z ulubioną konfiturą lub owocami.