Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą.
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier trzcinowy. Ciągle mieszamy. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia (powinny pozostać ciepłe) i dolewamy mleko oraz wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie mleko z masłem wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od brzegów miski i dłoni.
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 8 kulek. Każdą kulkę dzielimy na równe dwie części i tworzymy z nich wałeczki. Wałeczki przeplatamy z sobą i zwijamy tworząc kształt bułki. Dociskamy w miejscu sklejenia ciasta. Wyrobione bułeczki odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-24 minuty (w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek).