Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Maślankę podgrzej, dodaj do niej pokruszone drożdże i cukier, odstaw aż powiększy objętość.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, majonez i sól, dobrze wyrób.
Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie wyłóż na stolnicę i przerób, podsypując mąką.
Ciasto podziel na osiem porcji. Uformuj bułeczki.
Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Posmaruj wodą lub białkiem jajka.
Piekarnik rozgrzej do 230°C, piecz 15 minut.
Zmniejsz temp. do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut.