Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę.
Ugotowane mięso mielimy razem z kapustą. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.
Kiedy jest już gładkie i elastyczne, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym następnie układamy farsz.
Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.
Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.
Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.
aga