Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jogurt lekko podgrzać, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, oliwę i wymieszać. Następnie dodać sól i przesianą mąkę, wyrobić elastyczne ciasto.
Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrobić, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Następnie wycinać krążki.
Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Na każdy krążek ciasta położyć plasterek pomidora.
Na plasterki pomidorów ułożyć po pół kulki sera mozzarella.
Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut.