Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz odkrywać nowe smaki i szukasz przepisów, dzięki którym urozmaicisz codzienne menu? Jeśli tak, to mamy coś właśnie dla Ciebie. Zobacz nasz przepis na pyszną, aromatyczną wołowinę bulgogi. Bulgogi oznacza dosłownie „ogniste mięso” od słów „bul” – ogień i „gogi”, czyli mięso. Nazwa odnosi się do sposobu przygotowania mięsa – zwykle jest ono grillowane lub smażone na dużym ogniu, co podkreśla jego charakterystyczny smak.
Bulgogi – soczysta wołowina w azjatyckiej odsłonie
Przygotowanie orientalnych potraw nie jest skomplikowane ani czasochłonne, zwłaszcza jeśli masz pod ręką taki przepis, jak ten. Nasza wołowina bulgogi to idealna propozycja na codzienny obiad lub na specjalne okazje, szczególnie jeśli Twoi bliscy są fanami kuchni świata.
Bazą tego dania jest dobrej jakości polędwica wołowa oraz przyprawy, z których zrobisz aromatyczną marynatę. Mięso zostaw w marynacie przez minimum 30 minut, a następnie usmaż na patelni (kawałki wołowiny możesz też grillować). Gotową wołowinę bulgogi podawaj z ugotowanym ryżem oraz kolorową sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
Imbir obierz i pokrój na kawałki. Jabłko pokrój w kostkę, bez gniazd nasiennych. Dymkę posiekaj.
Polędwice pokrój na bardzo cienkie płatki/paski.
Przy pomocy blendera zmiksuj kwaśne jabłko, przyprawę MAGGI, sos sojowy, cukier, 1 łyżkę sezamu, imbir, czosnek oraz połowę cebuli dymki. Jeśli lubisz, dodaj też paprykę chili.
Powstałą marynatę wymieszaj dokładnie z mięsem i odstaw do zamarynowania na min. 30 min do lodówki.
Po tym czasie mięso oczyść z nadmiaru marynaty i smaż partiami na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Podawaj z prażonym sezamem i posiekaną dymką z zieloną ziołową sałatką jako dodatek. Możesz też podać to danie z ugotowanym ryżem.