Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bulion warzywny z lubczykiem to baza dla wielu zup. Jeśli nie macie świeżego lubczyku, to można go zastąpić selerem naciowym. Przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie nieco czasu. Kiedyś chciałam przyspieszyć ten proces i postanowiłam przygotować bulion w szybkowarze i niestety to nie był ten sam bulion, który gotujemy na małym ogniu mniej więcej półtorej godziny. Jedno jest pewne bulion musi sobie spokojnie pyrkotać pod przykryciem, aby wydobyć smak warzyw.
Jeśli nie wykorzystacie od razu całego bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić. Zawsze warto przygotować go sobie nieco więcej, na zapas.
Na bazie bulionu warzywnego można przygotować:
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.
Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.
Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.
Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.