Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdże rozpuścić w mleku.
Jajka wymieszać z cukrem.
W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.
Mieszając drewnianą łyżką, dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem, a pod koniec miękkie masło i rodzynki.
Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto (jeśli wymaga podsypać mąką).
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą.
Miskę odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto zwiększy objętość.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki (jedna większa lub dwie mniejsze).
Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
Bułkę piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni (czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika). Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.