Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski przesiać obie mąki.
Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.
Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.
Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.