Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli masz ochotę na wegetariańską wersję burgerów, zamiast trudnych do zrobienia roślinnych kotletów możesz użyć grzybów portobello. Świetnie zastąpią mięso, są soczyste i mięsiste, dzięki czemu burger będzie treściwy.
Jeśli nie przepadasz za grzybami spróbuj z serem mozzarella, serem halloumi (cypryjski półtwardy ser) lub z tofu. Grubo krojone i zgrillowane nadadzą wegeburgerowi smak i charakter.
WSKAZÓWKA: Cukinię w Polsce, w sezonie można kupić w dwóch kolorach: zieloną i żółtą. Smak mają podobny, ale dla urozmaicenia spróbuj zgrillować żółtą, zawsze ładnie będzie wyglądała w burgerze. Jeśli nie znajdziesz w swoim sklepie grzybów portobello, możesz je zastąpić dużymi pieczarkami - białymi lub brązowymi. Radzę nie myć grzybów pod wodą, gdyż bardzo szybko i łatwo wchłaniają wodę, a na patelni zamiast się ładnie grillować będą się „dusić” i stracą smak.
Burgery można podawać z pieczonymi ćwiartkami ziemniaka oraz sałatką z zielonych liść sałat z lekkim dressingiem.
Wytnij nóżki grzybów. Cukinię i bakłażana pokrój na cienkie podłużne plastry o długości 10 cm. Cebulę pokrój na kilka plastrów o grubości 0,5 cm a następnie podziel na krążki. Bułeczki przekrój na dwie części. Dolną część posmaruj łyżką oliwy.
Na rozgrzanej patelni grillowej, na oliwie z oliwek połóż grzyby, cukinię, bakłażana i cebulę. Dopraw solą i grilluj kilka minut z obu stron, aż się zarumienią (na warzywach pojawią się charakterystyczne prążki od patelni). Warzywa dopraw pieprzem i zdejmij z patelni. Jeśli grillujesz na prawdziwym grillu, pamiętaj, że temperatura będzie wyższa, więc należy kontrolować regularnie warzywa, aby się nie spaliły.
Połówki bułki podsmaż na osobnej patelni.
Dolne połówki bułki posmaruj łyżką sosu tatarskiego, następnie ułóż warstwowo: liść sałaty, plaster bakłażana, cukinię, krążki cebuli, grzyba i plaster sera.
Domknij górną połówkę bułki i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grzania góra/grill. Piecz ok .1 min lub do momentu, aż ser się rozpuści. Jeśli lubisz mozzarellę, pokrój ją w cienkie plastry i użyj zamiast żółtego sera.
Wyjmij z piekarnika i serwuj z Sosem tatarskim WINIARY.