Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Burger z łososiem to potrawa uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Takie danie z pewnością docenią osoby, które uwielbiają delikatny, a zarazem wyrazisty smak tej ryby.
Burgery z łososia - jak je przygotować?
Składnikiem bazowym tego dania jest oczywiście pieczony łosoś. W skład kotletów wchodzą również ugotowane ziemniaki, zioła w postaci koperku lub szczypiorku, a także surowe jajko i niewielka ilość bułki tartej. Całość warto doprawić takimi podstawowymi przyprawami, jak sól i pieprz. Aby burgery mogły zostać uformowane potrzebne będzie wcześniejsze podzielenie ryby na kawałki, utuczenie ziemniaków i pokrojenie ziół na drobno. Tak przygotowane składniki są gotowe do połączenia i stworzenia kotletów o wielkości zgodnej z własnymi upodobaniami. Gotowe porcje można w zależności od swoich własnych preferencji smażyć na patelni z obu stron, aż staną się złociste lub upiec w piekarniku.
Burger z łososiem - jak podawać?
Ciekawą opcją podania takich burgerów będzie przygotowanie z nich prawdziwych hamburgerów. W tym celu konieczny będzie składnik bazowy w postaci hamburgerowej bułki. Aby móc cieszyć się jej pysznym smakiem należy ją wcześniej przekroić, a następnie podpiec z obu stron. W jej wnętrzu nie może zabraknąć pysznego sosu. Jego najbardziej podstawową wersją będzie pyszny majonez. W tym celu doskonale sprawdzi się Majonez Dekoracyjny WINIARY. Z jego użyciem można przygotować również doskonale komponujący się z aromatem łososia sos chrzanowy. Aby po przyrządzić należy połączyć majonez wraz z tartym chrzanem, a także jogurtem. Jedna część bułki powinna zostać nim posmarowana. W takim hamburgerze nie może zabraknąć zieleniny. Doskonale sprawdzi się szpinak baby, roszponka, czy rukola. Podobnie, jak w restauracjach do dania można przygotować frytki domowej roboty.
Łososia podziel na kawałki i przełóż do miski z pozostałymi z jego pieczenia warzywami.
Ziemniaka rozgnieć widelcem i dodaj do ryby.
Dodaj posiekane zioła, jajko i 1 łyżkę bułki tartej.
Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj burgery (jeśli masa będzie zbyt luźna dodaj więcej bułki tartej).
Obtocz burgery w bułce tartej.
Burgery usmaż na oliwie lub upiecz w piekarniku, tak aby były złociste z obu stron.
Gotowe burgery możesz podawać do obiadu jako kotlety lub w bułkach hamburgerowych opieczonych w piekarniku z dodatkiem rukoli i Majonezu Dekoracyjnego Winiary.