Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
Wsyp ryż do garnka i dodaj 3 szkl. wody. Całość zagotuj, zminimalizuj moc i przykryj garnek. Gotuj całość na małej mocy ok 15 min. Po tym czasie garnek odstaw na kolejne 10 min. bez odkrywania.
Kiedy ryż się ugotuje, jeszcze gorący, przełóż do miski i pozwól lekko przestygnąć. W osobnym naczyniu wymieszaj sól, cukier oraz ocet ryżowy. Powstałą mieszaniną polej ryż i delikatnie wymieszaj.
Awokado obierz i pokrój w paski. Nori – wodorosty przekrój na pół. Na szorstkiej stronie ułóż zwilżonymi dłońmi ok 0,5cm warstwę ryżu. Przekręć na drugą stronę – wodorosetem do góry. Nori posmaruj odrobiną wasabi oraz łyżką twarożku. Ułóż paluszek krabowy oraz awokado. Całość zwiń w ciasną roladkę a następnie pokrój na 6 lub 8 kawałków.
Sushi podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi. Całość możesz posypać koperkiem.