Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
Dodaj oliwę i wodę, zagnieć na elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 h.
W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż plastry cukinii, pokrojoną drobno paprykę oraz cebulę, pokrojony w plastry czosnek, przez ok. 3 minuty.
Warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym i oliwkami.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Na środek dodaj porcję farszu i złóż na pół na kształt pieroga. Brzegi dobrze sklej, a wierzch calzone posmaruj jajkiem. Tak samo postąp z drugim plackiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15-20 minut.
TIPY: Calzone świetnie nadaje się do zamrożenia - do 3 miesięcy. Do calzone wykorzystujemy wybrane przez siebie dodatki, dowolne warzywa, sery, wędliny. 7 g suszonych drożdży to 25 g świeżych. Świeże drożdże możemy mrozić do 6 miesięcy.
Gotowe! Buon Appetito! Taki pieróg to wspaniała okazja do tworzenia własnych wariacji Zero Waste. Zajrzyjcie do lodówki. Wyjmijcie ulubione warzywa, wędliny, ser, zioła. Ten sos pomidorowy świetnie wypełni i sklei wszystkie składniki. Warto go mieć w szafce na czarną godzinę. Tu nie ma lepszych czy gorszych kompilacji, najważniejsze, żeby Wam smakowało i nic się nie zmarnowało. A jeśli brakuje Wam weny, to koniecznie poszukajcie inspiracji na stronie Winiary.pl. Razem z Winiary niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i z pewnością dostarczymy Wam jeszcze wiele pomysłów.