Ser camembert z grilla jest daniem wyjątkowym. Przyrumieniona skórka, a także aksamitne wnętrze sprawiają, że wiele osób decyduje się na przyrządzenie tego przysmaku w sezonie grillowym. Jednak w czym tkwi cały sekret głębi smaku i wyjątkowego aromatu? Otóż camembert na grilla musi zostać odpowiednio przygotowany. Kwintesencję smaku pomoże wydobyć specjalna marynata, którą można przygotować na dwa sposoby - w zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe. Pierwszą propozycją jest marynata z:
- tymiankiem;
- słodką papryką;
- oliwą z oliwek;
- czarnym, grubo zmielonym pieprzem.
Ser powinien w takiej marynacie "odpoczywać" przez co najmniej pół godziny. Dzięki temu zyska sobie łagodny i ziołowy posmak. Z kolei drugą propozycją jest marynata na bazie gotowego już sosu do sałatek o dowolnym smaku. Wystarczy połączyć go z:
- ostrą papryką;
- łyżeczką miodu;
- odrobiną tymianku.
Dzięki takiej marynacie, nasz camembert z grilla wyróżni się pikantnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Pamiętajmy jednak, że sera nie wolno nakłuwać widelcem!
Ile grilluje się ser camembert?
Grillowanie - szczególnie jeśli chodzi o mięso - kojarzy się nam z dość czasochłonnym zadaniem. Jednak camembert z grilla to danie proste, szybkie i smakowite. Warto wskazać tu również na jego uniwersalność. Tak przygotowany ser świetnie sprawdzi się jako dodatek do krakersów czy frytek, ale może także uzupełnić mięsne dania główne i potrawy wegańskie. Po przygotowaniu camemberta na grilla - zamarynowaniu go i zawinięciu go w folię - zwykle będziemy musieli grillować go przez około 8 - 12 minut. Jeśli nie mamy pewności co do tego, czy danie jest gotowe, możemy delikatnie - przy pomocy szczypiec lub nawet widelca - sprawdzić, czy wnętrze sera stało się miękkie i półpłynne.
Camembert z grilla - z czym podawać?
Camembert z grilla to danie wyjątkowo uniwersalne. Będzie pasowało do niego wiele dodatków, które możemy dobrać zgodnie z naszym upodobaniem. Jednak jeśli zastanawiamy się, z czym podawać camembert z grilla, to warto tu wskazać na żurawinę. Świetnie komponuje się ona z aksamitnym wnętrzem sera. Innym sposobem jest posypanie camemberta posiekanymi orzechami lub pistacjami, a także polanie go płynnym miodem. Wówczas bakalie w idealny sposób uzupełnią i wydobędą smak sera. Z dodatków, można wskazać tu również na krakersy lub grzanki z chleba z oliwą z oliwek. Wówczas wystarczy je zamoczyć w płynnym wnętrzu camemberta i cieszyć się serową rozkoszą prosto z grilla!