Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umyj dynię. Odetnij jej górną część i łyżką wybierz włókna i nasiona ze środka warzywa.
Dynię owiń folią aluminiową, wyłóż na blachę lub do brytfanny. Przygotuj kąpiel wodną - na blaszkę lub do brytfanki nalej wodę, tak aby sięgała ok. 2 cm. Dynię piecz przez około 1 godzinę (lub do momentu, aż będzie miękka) w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
W rondelku rozgrzej olej i zrumień pokrojone w kostkę mięso. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę. Wszystko razem podsmaż, dodaj pokrojone i obrane pomidory, obrane marchewki pokrojone w plastry i obrane ziemniaki (pokrojone w kostkę). Całość dopraw mielonym chili, liśćmi laurowymi i oregano.
Dodaj kostki rosołowe WINIARY i gorącą wodę (musi przykryć wszystkie składniki). Gotuj na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie - około 50 minut.
Dodaj morele, plasterki kukurydzy i dopraw solą i pieprzem.
Usuń folię z upieczonej dyni i napełnij ją nadzieniem z mięsa i warzyw duszonych w rosole. Przykryj dynię pokrywką z jej górnej części. Jeśli lubisz, posyp całość natką pietruszki.