Carbonada - co to za potrawa? Wiele osób może zadawać sobie to pytanie. Nie da się ukryć, że nie jest ono jeszcze tak rozpowszechnione w Europie, aczkolwiek niektóre restauracje już wprowadzają je do swojego menu. Chcąc odpowiedzieć na pytanie, czym właściwie jest carbonada, najprościej będzie się udać do Ameryki Południowej, a w szczególności do Chile. To właśnie tam po raz pierwszy przygotowana została sycąca zupa mięsna z dodatkiem aromatycznego, czerwonego wina. Carbonada charakteryzuje się unikalnym, głębokim smakiem, więc z całą pewnością jest to jedna z tych zup, którą warto jest spróbować. Wbrew pozorom, nie jest ona tak trudna do przygotowania, a z dodatku alkoholu również można zrezygnować. Przygotujmy więc smakowitą carbonadę we własnej kuchni i zaskoczmy naszych domowników.
Carbonada - danie o wyjątkowo oryginalnym wyglądzie
Jeśli zapytamy rodowitego Chilijczyka, czym właściwie jest carbonada, to możemy otrzymać wiele, różnych odpowiedzi. Okazuje się, że każdy tę zupę przygotowuje inaczej, z wykorzystaniem odmiennych dodatków. Jednak to, co wyróżnia carbonadę na tle innych zup, to z całą pewnością sposób jej serwowania. Podstawę stanowi bowiem dynia, która spełnia tu rolę nie tylko produktu spożywczego i dodatku, ale także i naczynia. To właśnie od niej rozpoczyna się przygotowanie zupy. Należy odciąć jej górną część, a następnie wydrążyć środek. Oczywiście nie wyrzucamy miąższu, który wykorzystamy później. Do tak przygotowanej dyni wlewa się zupę, a samo warzywo nadaje jej jeszcze bardziej wyjątkowego smaku. Możemy sobie teraz tylko wyobrazić zaskoczone miny naszych gości, kiedy na stole pojawi się dyniowa miska wypełniona aromatyczną zupą.
Co dodaje się do carbonady?
Co do zasady, carbonada jest zupą mięsną. Wobec tego, to właśnie wołowinę pokrojoną w kostkę trzeba dodać do niej jako pierwszą. Jeśli zaś chodzi o pozostałe składniki, to panuje tutaj dość duża dowolność. Niektóre przepisy postulują wykorzystanie suszonych lub świeżych moreli, kukurydzy, a nawet i fasoli. Możemy także dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pomidory, ziemniaki, a nawet i cebulę. Ważnym aspektem są także przyprawy. Carbonada jest zupą pikantną o ziołowym aromacie. Wobec tego koniecznie dodajmy do niej mielone lub świeże chilli, oregano, a nawet i rozmaryn. By nieco urozmaicić wygląd potrawy, tuż przed podaniem możemy jej wierzch posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dekorowanie gotowej carbonady zależy już wyłącznie od nas.