Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Carpaccio to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Pierwotna nazwa dania zawdzięcza swoją nazwę malarzowi Vittore Carpaccio, ponieważ kucharz przygotowujący to danie po raz pierwszy dostrzegł podobieństwo między barwą potrawy a kolorystyką dzieł wspomnianego artysty. Pierwotnie przygotowywało się je z bardzo cienko pokrojonego mięsa, np. carpaccio z polędwicy wołowej, cielęciny lub z ryby np. carpaccio z łososia, tuńczyka z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i ewentualnie kaparów. Z czasem termin ewoluował. Obecnie w wielu restauracjach można zjeść także carpaccio z buraka albo z cukinii.
Przepis na carpaccio z buraka zainteresuje w pierwszej kolejności wegetarian i wegan, lecz może być także atrakcyjna przystawką nie tylko dla jaroszy. Carpaccio z czerwonych buraków to najlepszy dowód na to, że te warzywa nadają się nie tylko do barszczu. Przygotujesz z nich także wykwintną, a przy tym niedrogą przekąskę. Klasyczne carpaccio z buraka to, tak samo jak wersja mięsna, cienkie plastry skropione odpowiednim sosem, podawane na talerzu razem z dodatkami.
Jak długo przygotowuje się carpaccio z buraczków? Trzeba liczyć na to niemal trzy godziny. Wszystko dlatego, że twarde buraki gotują się do miękkości dość długo. Co więcej, po skompletowaniu wszystkich składników potrawa powinna być jeszcze należycie schłodzona. Nie jest to zatem danie, które można zrobić tuż przed przybyciem gości. Jednak, gdy zaplanujesz jego przyrządzenie z wyprzedzeniem, nie powinno sprawić Ci wiele kłopotów.
Jeśli nie wiesz, co podać na domowym przyjęciu, imprezie sylwestrowej czy rodzinnej uroczystości, carpaccio z buraczków czerwonych może być tym, czego szukasz. Danie jest smaczne i raczej każdemu odpowiada. Burak wspaniale komponuje się z serem, pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Nie dość, że mieszają się tu różne aromaty, to jeszcze na talerzu jest naprawdę kolorowo. A jeśli chcesz standardowy przepis na carpaccio z buraków czerwonych możesz twórczo rozwinąć dodając także rukolę, szalotkę czy kapary.
Przygotowując carpaccio z buraków czerwonych, możesz także eksperymentować z sosem. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do niego miodu lub musztardy. Gdy już opanujesz podstawową wersję przepisu, zawsze możesz spróbować czegoś nowego!
Buraki ugotuj w łupinkach.
Ostudź, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
Rozłóż na okrągłym talerzu. Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, aby powstał gładki sos, dopraw solą i pieprzem.
Polej buraki i wstaw do lodówki na dwie godziny.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Przed podaniem posyp buraki pestkami słonecznika, pokruszonym serem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem.