Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Intensywna w smaku, kremowa zupa cebulowa to moja alternatywa dla klasycznej francuskiej zupy z cebuli. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą jest Zupa Cebulowa Winiary. Do tego podsmażona cebula, która staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna. Dopełnieniem zupy krem są dodatki w postaci – ziołowych, chrupiących grzanek oraz aromatycznego, wędzonego boczku. Wypróbujcie sami i przekonajcie się, że pikantna zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami to propozycja nie tylko na mroźne, zimowe popołudnie! Gwarantujemy, że rozgrzeje ona nie tylko Wasze żołądki, ale również serca.
Szukasz dodatków do zupy cebulowej? Oprócz grzanek sprawdzą się również:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż w garnku o grubszym dnie na odrobinie oleju lub oliwy.
Cebulę smaż na małym ogniu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczyna przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco oliwy.
Do mniejszego garnka wlej 0,5 l wody i wsyp zawartość opakowania zupy cebulowej. Mieszając, gotuj 20 minut.
Zupę cebulową wlej do podsmażonej cebuli. Dopraw tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszone zioła, np. tymianek.
Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.
Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażonym boczkiem i ziołami.