Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ceviche to lekkie, odświeżające danie bardzo popularne w Peru i krajach Ameryki Łacińskiej. Przygotowuje się je ze świeżych produktów – ryb, skorupiaków, warzyw, owoców i świeżych ziół. Niektóre składniki marynuje się w soku z cytrusów, dzięki czemu całość jest orzeźwiająca. Lubisz ciekawe przekąski inspirowane kuchniami świata? Nie przegap tego przepisu i odkryj z nami nowe smaki!
Dziś mamy dla Ciebie przepis na ceviche z krewetek i salsą pomidorową ze świeżych pomidorów oraz sosu pomidorowego WINIARY, który doda charakteru pozostałym składnikom. Przygotowanie tej przekąski jest proste – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki marynary i doprawić ją do smaku, a następnie włożyć do niej krewetki, aby produkty się ze sobą połączyły, a kwas z cytrusów i musztardy delikatnie ściął białko krewetek. Dzięki temu nie będą one surowe.
Tak przygotowane ceviche z krewetkami przełóż do szklanych naczyń (ceviche świetnie prezentuje się np. w przezroczystych kieliszkach lub szklankach), udekoruj posiekaną kolendrą i włóż do lodówki. Ceviche z krewetek najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzone.
Cebule posiekaj i posyp odrobiną soli. Odstaw na chwilę.
Przygotuj marynatę. Drobno posiekaj lub zmiksuj 2 pomidory – zostaw sam miąższ, pestki możesz wyrzucić. Trzeciego pomidora pokrój w większą kostkę. W misce wymieszaj sok z cytryny, sos pomidorowy WINIARY, wszystkie pomidory, cebulę, sok pomarańczowy i musztardę.
Do marynaty dodaj krewetki i odstaw na chwilę. Ceviche przełóż do szklanek, kieliszków lub pucharków, dopraw solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą.