Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażana ze skórką włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub połóż na rozgrzany grill). Piecz (lub grilluj) do momentu, aż w środku będzie mięciutki, a skórka na zewnątrz będzie spalona.
W międzyczasie kromki chałki polej oliwą i podsmaż na patelni (lub ugrilluj) z dwóch stron.
Bazylię wymieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i solą.
Gotowego bakłażana obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z 2 łyżkami pasty curry Winiary.
Chałki wysmaruj pastą z bakłażana, a na wierzch dodaj bazylię z sezamem.