Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dania inspirowane kuchniami świata coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Jeśli lubisz ciekawe przepisy pochodzące z różnych stron świata, nie przegap naszego pomysłu na chlebki chapati.
Chapati jest to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni indyjskiej. Na pierwszy rzut oka bardziej przypominają znane nam placki, choć w rzeczywistości jest to właśnie typ pieczywa serwowany do wielu dań kuchni indyjskiej. Pieczywo to przygotowuje się z różnych rodzajów mąk – w naszym przepisie wykorzystujemy mąkę z ciecierzycy oraz kilku innych składników. Smak naszych chapati dodatkowo podkręcimy, dodając do ciasta odrobinę bulionu warzywnego przygotowanego na bazie warzywnej kostki bulionowej WINIARY. Połączy ona wszystkie suche składniki i doda chlebkom więcej smaku. Zagniecione ciasto wystarczy podzielić na porcje i smażyć przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe chapati pasują np. do gulaszu, curry, dań jednogarnkowych czy gęstych i kremowych zup. Są też ciekawym dodatkiem do sałatek.
Masz chęć przygotować taki dodatek do swojego obiadu? Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak przygotować te pyszne chlebki chapati, odpowiednie dla wegetarian i wegan.
Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę z ciecierzycy, kurkumę i posiekaną natkę pietruszki.
W gorącej wodzie rozpuść bulion warzywny WINIARY.
Wymieszaj rozpuszczony bulion z suchymi składnikami. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, spłaszcz i od razu smaż z obu stron na złoty kolor.