Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chatka Baby Jagi - ciasto bez pieczenia dla każdego!
Każdy z nas kocha słodkości. Ciasta i domowe wypieki idealnie komponują się z kawą lub herbatą. Co więcej, za takimi przysmakami przepadają również najmłodsi domownicy. Choć cukier w diecie warto ograniczyć, to jednak chatka Baby Jagi jest tym deserem, któremu nikt nie może się oprzeć. Okazuje się, że jest to smakowite ciasto bez pieczenia, które spełni oczekiwania wszystkich - zarówno tych młodszych, jak i tych starszych. Dorośli z pewnością docenią to, że przygotowanie chatki Baby Jagi jest proste i nie wymaga wiele czasu. Z kolei dzieci pokochają to, że będą mogły się tym ciastem raczyć już na kilka chwil po jego przygotowaniu. Nie ulega więc wątpliwości, że ciasto bez pieczenia z herbatnikami sprawdzi się zawsze!
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami? To możliwe!
Chatka Baby Jagi to ciasto, które nie wymaga nawet minuty spędzonej w piekarniku. Dla większości rodziców jest to prawdziwa ulga! Przepis na ciasto bez pieczenia zakłada jedynie wykorzystanie herbatników, masy serowej oraz kakaowej lub czekoladowej polewy. Całość tężeje w lodówce w przeciągu godziny. Chatka Baby Jagi to ciasto, które zachwyca swoim oryginalnym wyglądem. Co więcej, chrupiące herbatniki w połączeniu ze smakowitą, aksamitną masą serową to świetne połączenie. Okazuje się, że przygotowanie ciasta bez pieczenia jest łatwiejsze, niż może się to wydawać!
Ciasto bez pieczenia - deser na każdą okazję
Choć ciasto bez pieczenia - chatka Baby Jagi - ze względu na nazwę, może kojarzyć się jedynie z najmłodszymi smakoszami, to prawda jest zupełnie inna! Jest to wyśmienity i prosty w przygotowaniu deser na każdą okazję! Ciasto bez pieczenia z herbatnikami sprawdzi się w momencie, kiedy z niezapowiedzianą wizytą przychodzą do nas goście. Przygotować je można jedynie w kilka chwil, a smak na długo zapadnie wszystkim w pamięć!
Przepis na ciasto bez pieczenia - czy można go modyfikować?
Przepis na ciasto bez pieczenia zakłada wykorzystanie jedynie kilku, podstawowych składników. Jeśli chcemy go zmodyfikować możemy np. wykorzystać masę serową o smaku waniliowym, a nie śmietankowym. Co więcej, możemy zadbać o względy estetyczne tego deseru. Polewę czekoladową możemy dodatkowo ozdobić płatkami jadalnego złota, posypką cukrową, czy wiórkami kokosowymi. Dzięki temu będzie się ono prezentować jeszcze lepiej!
Przepis na ser: Mleko zagotować, do gotującego się już wlać 2 szklanki śmietany z roztrzepanymi jajkami. Gotować parę minut, aż powstanie gęsty ser co chwila mieszając. Zrobiony ser odcedzić i wystudzić .
Przepis na masę: Masło rozetrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej masy. Do utartego masła dodawać po łyżce przygotowanego wcześniej sera i ucierać . Po uzyskaniu jednolitej masy podzielić ciasto na 2 części (1 i 3). Do 1 masy dodać 2 łyżki kakao i aromat.
Na większym kawałku foli rozłożyć trzy rzędy herbatników (po 5 herbatników w każdym najlepiej przed ułożeniem wcześniej zamoczyć je na sekundę w wodzie z cytryną lub w samym mleku). Nałożyć pierw większą część masy białej i delikatnie rozsmarować a następnie część masy czarnej. Uformować w kształt trójkąta . Następnie ciasto włożyć do zamrażarki. Jak już masa zastygnie i ciasto będzie w miarę „twarde” wyciągnąć i polać czekoladą.
Przepis na polewę: Czekoladę mleczną czarną i białą do polania – może być tylko jedna z tych (na święta Bożego Narodzenia można polać ciasto czarną czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi lub ozdobić lukrem), rozstąpić z margaryną. Następnie wysmarować nią herbatniki.
Aga