Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, zagotowujemy.
Warzywa, poza cebulą i papryką, myjemy, obieramy, w całości dodajemy do garnka, dodajemy gałązkę lubczyku i selera, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu 1godzinę.
Gotowy wywar przecedzamy, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki.
Cebulę siekamy, paprykę drobno kroimy.
Kolbę kukurydzy oczyszczamy, ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy, kolby odkładamy.
W rondlu o grubym dnie na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę i chwilę dusimy.
Podlewamy cebulę z papryką wywarem, dodajemy do wywaru kolbę kukurydzy i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Dodajemy do garnka ziarna kukurydzy, gotujemy 5 minut.
Zestawiamy garnek z kuchenki, odlewamy pół chochli zupy z warzywami do wysokiego naczynia, blendujemy na gładką masę, dodajemy śmietankę i ponownie chwilę blendujemy.
Dodajemy zblendowane warzywa ze śmietanką do zupy, dodajemy mięso i marchewkę, chwilę podgrzewamy, nie zagotowujemy.
Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.