Chili con carne to danie charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. Choć w Polsce najczęściej podawane jest jako danie główne, w oryginalnej wersji ma charakter przystawki albo fast foodu, który można zjeść szybko pomiędzy wypełnianiem kolejnych obowiązków w ciągu dnia. Cechuje się mocno pikantnym smakiem oraz charakterystycznym, czerwonym kolorem. Dosłownie "chili con carne" oznacza po prostu "chili z mięsem". Odpowiednikiem wegetariańskim lub wegańskim jest chili sin carne, czyli chili bez mięsa.
Podstawowym składnikiem tego dania jest mięso mielone wołowe. Czasem używa się także wieprzowiny, jednak oryginalny przepis zakłada używanie mięsa wołowego. W potrawie tej nie może zabraknąć także takich składników jak kukurydza, papryka słodka, świeża kolendra, fasola czerwona i oczywiście papryka chili. Czasem dodaje się także kumin oraz sok wyciśnięty z limonki. Istnieje także zielona wersja tego dania — przygotowywana jest wówczas z mięsem wieprzowym oraz zieloną papryką. Dzięki temu potrawa zyskuje oryginalny kolor, a mimo to smakuje dokładnie tak, jak klasyczne chili con carne. Ważnym składnikiem chili con carne jest także bulion. Najczęściej przygotowywany jest na bazie mięsa mielonego, tuż przed przygotowaniem dania, ale sprawdzi się także gotowy bulion wołowy WINIARY - jego smak podkreśli wszystkie atuty dania i pozwoli zaoszczędzić czas. To doskonała alternatywa!
Z powstaniem chili con carne wiąże się ciekawa legenda. Według niej, zakonnica Maria z Agredy odbyła tzw. podróż poza ciałem i w ten sposób jej dusza dotarła do ludów indiańskich w celu chrystianizacji. Podobno to stamtąd "przywiozła" ona przepis na chili con carne.
Dużą zaletą tej potrawy jest to, że jest to danie jednogarnkowe. Aby je przygotować, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności. Jaki jest idealny przepis na chili con carne? Wystarczy pokroić cebulę i czosnek, a także paprykę w kostkę i wszystko podsmażyć razem z mięsem. Bardzo ważne jest podlanie całości bulionem, aby mięso i warzywa udusiły się i były soczyste. Na koniec dodaje się czerwoną fasolę, kukurydzę, przyprawy, sok z limonki i wszystkie pozostałe składniki. Gotowe danie można podawać z ryżem ugotowanym al dente lub zawinąć w tortilli, tworząc burrito — można je dodatkowo posypać serem i zapiec w piekarniku, dzięki temu całość będzie jeszcze bardziej sycąca. W obu wersjach smakuje doskonale. To nie tylko świetny pomysł na obiad, ale także na szybki lunch w pracy albo przekąskę pomiędzy głównymi daniami. Możesz także sięgnąć po inne dania kuchni meksykańskiej — wypróbuj na przykład przepis na aromatyczne placki fajita z kurczakiem i awokado. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Ewa