Chili sin carne – klasyka kuchni Tex-Mex w nowej odsłonie
Tradycyjne chili con carne (chili z mięsem) to danie z pogranicza Meksyku i Teksasu, które idealnie łączy tradycje kulinarne obu kuchni – meksykańskiej ostrej papryki i pełnych smaku, choć dość ciężkich potraw amerykańskich. Nasza propozycja na chili sin carne (chili bez mięsa) nie ustępuje jednak oryginałowi! Jest równie odżywcza, pełna różnorodnych wyrazistych smaków, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej przygotowania wystarczy kilka składników, w tym Sos Pomidorowy WINIARY, który nada jej niepowtarzalnego charakteru. W wersji wegetariańskiej dania mięso zastępujemy ciecierzycą, która sprawi, że potrawa będzie bardzo pożywna, a wraz z sosem pozwoli ona uzyskać gęstą konsystencję i pełnię unikalnego smaku. Przekonaj się sam, że wegetariańska kuchnia w stylu teksańskim jest nie tylko możliwa, ale nie mniej pyszna od mięsnego odpowiednika!
Chili sin carne – przygotowanie
Jeśli chodzi o naszą propozycję na chili sin carne, przepis zakłada stosowanie ciecierzycy, ale śmiało można ją zastąpić czarną lub czerwoną fasolą, cieciorką, a nawet rozdrobnionym tofu! Ciecierzyca jednak idealnie oddaje oryginalną konsystencję tego dania. Jego przygotowanie powinno zająć wprawionemu kucharzowi zaledwie około 20 minut! Zaczynamy od podsmażenia papryki, cebuli i czosnku posiekanych w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy szczyptę pieprzu cayenne – wedle preferencji ostrości. Dodajemy przygotowany Sos Pomidorowy WINIARY i odsączoną ciecierzycę, kukurydzę i fasolę, całość dusimy przez około 5 minut. Jeszcze tylko odrobina kwaśnej śmietany i natki pietruszki i chili sin carne z ciecierzycą gotowe!
Chili sin carne – podawanie
Jako danie o częściowo meksykańskim rodowodzie, chili sin carne idealnie smakuje zawinięte w tortillę! Warto przed podaniem położyć na kilka sekund pszenny placek na rozgrzanej suchej patelni, dzięki czemu będzie on idealnie chrupiącym uzupełnieniem dania! Można przy okazji pokusić się o rozpuszczenie na tortilli plasterka sera. Nic nie stoi na przeszkodzie, by danie podawać z ryżem – będzie jeszcze bardziej pożywne! Ciekawym dodatkiem, o który można uzupełnić potrawę, jest dodanie podczas duszenia kostki gorzkiej czekolady lub łyżeczki ciemnego kakao, które zagęszczą potrawę i nadadzą jej jeszcze bardziej meksykańskiego charakteru. Jeśli mowa o proponowanym przez nas chilli sin carne, przepis przewiduje, zgodnie z nazwą, stosowanie ostrej papryki, mimo tego można śmiało zredukować jej ilość lub pominąć całkowicie. Właśnie dlatego jest to danie tak unikalne, łatwe w modyfikowaniu i idealne na codzienny obiad – zwłaszcza zimą!