Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chili sin carne – klasyka kuchni Tex-Mex w nowej odsłonie
Tradycyjne chili con carne (chili z mięsem) to danie z pogranicza Meksyku i Teksasu, które idealnie łączy tradycje kulinarne obu kuchni – meksykańskiej ostrej papryki i pełnych smaku, choć dość ciężkich potraw amerykańskich. Nasza propozycja na chili sin carne (chili bez mięsa) nie ustępuje jednak oryginałowi! Jest równie odżywcza, pełna różnorodnych wyrazistych smaków, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej przygotowania wystarczy kilka składników, w tym Sos Meksykański WINIARY, który nada jej niepowtarzalnego charakteru. W wersji wegetariańskiej dania mięso zastępujemy ciecierzycą, która sprawi, że potrawa będzie bardzo pożywna, a wraz z sosem pozwoli ona uzyskać gęstą konsystencję i pełnię unikalnego smaku. Przekonaj się sam, że wegetariańska kuchnia w stylu teksańskim jest nie tylko możliwa, ale nie mniej pyszna od mięsnego odpowiednika!
Chili sin carne – przygotowanie
Jeśli chodzi o naszą propozycję na chili sin carne, przepis zakłada stosowanie ciecierzycy, ale śmiało można ją zastąpić czarną lub czerwoną fasolą, cieciorką, a nawet rozdrobnionym tofu! Ciecierzyca jednak idealnie oddaje oryginalną konsystencję tego dania. Jego przygotowanie powinno zająć wprawionemu kucharzowi zaledwie około 20 minut! Zaczynamy od podsmażenia papryki i czosnku posiekanych w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy szczyptę pieprzu cayenne – wedle preferencji ostrości. Dodajemy Sos Meksykański WINIARY i odsączoną ciecierzycę, całość dusimy przez około 5 minut. Jeszcze tylko odrobina kwaśnej śmietany i natki pietruszki i chili sin carne z ciecierzycą gotowe!
Chili sin carne – podawanie
Jako danie o częściowo meksykańskim rodowodzie, chili sin carne idealnie smakuje zawinięte w tortillę! Warto przed podaniem położyć na kilka sekund pszenny placek na rozgrzanej suchej patelni, dzięki czemu będzie on idealnie chrupiącym uzupełnieniem dania! Można przy okazji pokusić się o rozpuszczenie na tortilli plasterka sera. Nic nie stoi na przeszkodzie, by danie podawać z ryżem – będzie jeszcze bardziej pożywne! Ciekawym dodatkiem, o który można uzupełnić potrawę, jest dodanie podczas duszenia kostki gorzkiej czekolady lub łyżeczki ciemnego kakao, które zagęszczą potrawę i nadadzą jej jeszcze bardziej meksykańskiego charakteru. Jeśli mowa o proponowanym przez nas chilli sin carne, przepis przewiduje, zgodnie z nazwą, stosowanie ostrej papryki, mimo tego można śmiało zredukować jej ilość lub pominąć całkowicie. Właśnie dlatego jest to danie tak unikalne, łatwe w modyfikowaniu i idealne na codzienny obiad – zwłaszcza zimą!
Pokrój w kostkę paprykę, posiekaj drobno czosnek.
Podsmaż warzywa w garnku na oleju, pod koniec smażenia dodaj pieprz cayenne.
Wlej sos Winiary, dodaj odsączoną ciecierzycę, zagotuj i duś razem około 5 minut.
Podawaj z ryżem lub tortillą, kwaśną śmietaną i listkami świeżej pietruszki.