Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chimichurri wywodzi się z kuchni argentyńskiej i urugwajskiej. Ten sos nie wymaga gotowania. Obecnie jest on bardzo popularny w wielu krajach i stanowi dodatek do wielu różnych dań. Co ciekawe w niemal każdym miejscu smakuje nieco inaczej – tajemnica tego sosu zawsze tkwi w jego składnikach. Nie ma jednego, idealnego przepisu na ten sos, każdy kucharz może dodać coś od siebie, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak.
Naszą wersję chimichurri przygotujesz go z niewielkiej ilości łatwo dostępnych składników. Podstawą są zioła, czosnek, ocet lub sok z cytryny i dobrej jakości oliwa. Całość trzeba ze sobą dobrze połączyć – najlepiej zmiksować lub zblendować ze sobą wszystkie składniki i gotowe. W przepisie na ten sos możesz wykorzystać też inne zioła np. oregano lub kolendrę. Najlepiej wykorzystać świeże zioła, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyrazisty. My dodatkowo wzbogaciliśmy chimichurri Ziarenkami Smaku WINIARY.
Klasycznie chimichurri serwuje się do grillowanej wołowiny lub innych mięs czy warzyw, a także do sałatek.
W misie blendera umieść chili, pietruszkę i czosnek. Zblenuj do połączenia wszystkich składników.
Do zblendowanych składników dodaj ocet, olej, suszone oregano i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.