Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kto nie ma ochoty sobie czasem czegoś pochrupać?
Poznaj przepis na ekspresową, a jednocześnie pyszną przekąskę, czyli domowe prażynki z papieru ryżowego. Są zdrowsze niż sklepowe chipsy i możesz do ich przygotowania wykorzystać ulubione dodatki. Wystarczy pociąć papier ryżowy na kawałki i wrzucić na wrzący olej. Takie chipsy można jeść same jako przekąskę. Można je też pokruszyć i dodać do sałatki.
Nasze prażynki powstały z dodatkiem odświeżonego ryżu (który został z poprzedniego obiadu) i z podsmażonymi warzywami (które akurat znalazły się pod ręką). Żeby ryż był kleisty i wilgotny, dodaj do niego Majonez Dekoracyjny WINIARY. Zapewni mu odpowiednią sprężystość i podkręci smak dania.
Warzywa też mogą być z lekkiego recyklingu. Sałata, szczypiorek, końcówka kukurydzy, wszystkie świetnie się nadają do prażynkowego farszu. Całość posyp czarnym sezamem i voila!
Smakowita, wręcz wykwintna przekąska, zrobiona w kilka minut, w duchu niemarnowania! W sam raz na wiosenne sprzątanie lodówki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj kukurydzę i drobno posiekaną sałatę. Po kilku minutach dodaj ryż, sos sojowy oraz ok. 70 ml przegotowanej wody. Całość smaż, aż ryż wchłonie wodę, ok. 3-4 min.
Masę połącz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
W małym rondelku podgrzej 1 cm warstwę oleju, następnie pokrusz papier ryżowy i wrzuć go dosłownie na kilka sekund na rozgrzany tłuszcz. Wyjmuj ostrożnie, żeby się nie poparzyć.
Na powstałe chrupki ryżowe nałóż masę z ryżu, całość posyp posiekanym szczypiorkiem i czarnym sezamem.