Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co to są chipsy z jarmużu?
Chipsy z liści jarmużu to smaczna alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, a smakują jak pyszne chrupki. Można je doprawić różnymi przyprawami, takimi jak sól morska, papryka czy czosnek, aby stworzyć ulubione smaki.
Jarmużowe chipsy są nie tylko świetną przekąską, ale także doskonałym dodatkiem do wielu zup. Dodają daniom chrupkości i wyjątkowego aromatu. Będą świetnie pasować do zup kremów takich jak np. krem z białych warzyw, brokułów albo z dyni. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do zupy cebulowej albo pomidorowej. Warto je dodawać tuż przed podaniem, aby były chrupkie i ładnie prezentowały się na talerzu.
Jak samodzielnie przygotować chipsy z jarmużu w domu?
Aby zrobić chipsy z jarmużu w domu potrzebujesz zaledwie kilku składników - jarmuż, oliwa z oliwek, sól i ulubione przyprawy. Wystarczy kilkanaście minut aby cieszyć się zdrową i smaczną przekąską. Jarmuż trzeba umyć, wysuszyć i dokładnie obtoczyć w oliwie, soli i przyprawach. Następnie równomiernie wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec je ok. 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Voilà! Przepis na chipsy jarmużowe jest niezwykle prosty i szybki do wykonania.
Czy chipsy z jarmużu mogą być alternatywą dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych?
Chipsy z jarmużu nie zawierają sztucznych dodatków i są zdecydowanie mniej kaloryczne od gotowych chipsów ziemniaczanych. Nie trzeba ich smażyć, dzięki czemu zawierają znacznie mniej tłuszczu. To świetna opcja dla osób, które dbają o linię a nie chcą rezygnować z chrupkich przekąsek.
Jakie są popularne dodatki do chipsów z jarmużu?
Klasyczne chipsy jarmużowe z solą są pyszne, ale możesz też dowolnie eksperymentować z różnymi przyprawami i dodatkami, aby znaleźć swoje ulubione kombinacje smakowe. Do chipsów możesz dodać np. czosnek w proszku, paprykę wędzoną, słodką albo ostrą. Świetnie będą się też komponować z ziołami, które nadadzą im wspaniałego aromatu - tymianek, rozmaryn albo oregano będą doskonałym wyborem. Ciekawą kompozycję smakową chipsy tworzą również z parmezanem, który nadaje im wyrazisty, słonawy smak.
Jeśli preferujesz pikantne przekąski - warto sprawdzić połączenie z chilli albo pieprzem cayenne. A dla lubiących oryginalne połączenia smakowe polecamy skropić jarmuż miodem - będą miały słodko-słony smak.
Dokładnie umyj jarmuż, a następnie osusz go, najlepiej używając suszarki do sałaty lub po prostu delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
Usuń grube łodygi, pozostawiając tylko liście.
Porwij liście na mniejsze kawałki (około 5-7 cm) - będą się kurczyć podczas pieczenia.
Przełóż jarmuż do dużej miski. Polej oliwą z oliwek i posyp solą, sezamem oraz papryką w proszku.
Dokładnie wymieszaj liście rękami, aby równomiernie pokryć je oliwą, sezamem i przyprawami. Dzięki temu chipsy będą bardziej chrupiące.
Równomiernie rozłóż przygotowane liście jarmużu na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że liście nie nakładają się na siebie. Ważne, aby mogły równomiernie wyschnąć i stać się chrupiące.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 10-15 minut. Po 10 minutach sprawdź chipsy, ponieważ mogą się szybko spalić. Chipsy należy wyjąć, kiedy liście są zielone.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól chipsom ostygnąć na blaszce przez kilka minut. Po ostygnięciu staną się jeszcze bardziej chrupiące.