Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozpal grilla. Grill nie może buchać żywym płomieniem, powinien się tlić i trzymać stałą temperaturę.
Ziemniaki młode zostawimy w łupinie, myjemy. Pozostałe odmiany myjemy i obieramy. Ważne, aby ziemniaki były spore, ponieważ potrzebujemy dużych plastrów, które nie będą spadały z grilla.
Kroimy w plastry na grubość około 1,5 cm. Nie mogą być za cienkie, aby się nie spaliły, ani za grube, bo będą się długo robić.
Nacieramy plastry olejem. Można pędzlem, ewentualnie można też na chwilę zanurzyć je w oleju i zostawić, aby obciekły.
Na rozgrzany grill kładziemy folię, a na nią plastry ziemniaków. Trzymamy do zrumienienia i zmieniamy stronę w trakcie grillowania. Na sam koniec kładziemy na kratce - na chwilę. Gotowe będą, jak staną się sztywne, chrupiące.
Zdejmujemy z grilla, posypujemy odrobiną soli i podajemy z sosem Winiary. Smacznego!