Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chleb bezglutenowy to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla klasycznego pieczywa. To nie tylko propozycja dla osób z nietolerancją glutenu, ale także opcja dla wszystkich, którzy chcą wprowadzić do swojego menu coś nowego. Chcesz przygotować tę wersję domowego pieczywa? Poznaj nasz przepis na chleb bezglutenowy i upiecz go razem z nami!
Chleb bezglutenowy – przepis na domowe pieczywo
Chleb bezglutenowy nie zawiera białka obecnego m.in. w pszenicy i jej odmianach oraz w jęczmieniu. Takie pieczywo to alternatywa dla tradycyjnego chleba. Jest ono zalecane osobom z nietolerancją glutenu lub celiakią. Ale z powodzeniem mogą je włączyć do swojej codziennej diety osoby bez żadnych problemów zdrowotnych.
Bazą chleba bezglutenowego są mieszanki mąk bezglutenowych, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka migdałowa, mąka gryczana czy mąka kukurydziana. Wszystko zależy od typu pieczywa i smaku, jaki chcemy uzyskać. W naszym przepisie wykorzystujemy skrobię ziemniaczaną oraz ugotowane i rozgniecione ziemniaki, dzięki czemu pieczywo dłużej pozostaje miękkie i wilgotne. Niezbędne są też drożdże, cukier, mleko, masło, jajka i sól. Przekonaj się, jakie to proste. Smacznego!
W dużym pojemniku rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, jajka, ugotowane i rozgniecione ziemniaki i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodawaj stopniowo skrobię ziemniaczaną, aż ciasto będzie jednolite i będzie lekko kleić się do dłoni. Przykryj plastikową folią i odstaw na około 30 minut.
Ciasto podziel na dwie równe części, przełóż do dwóch foremek (25 cm x 9 cm x 7 cm) wysmarowanych masłem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piecz w średnio nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 30 minut lub do złotego koloru.