Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Chleb domowy najlepiej udaje się w ciepłej kuchni, w weekendowy poranek, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu należny czas i uwagę. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba domowego na świecie! Eksperymentatorzy mogą podczas wyrabiania ciasta właściwego dodać garść aromatycznych ziół, nasiona słonecznika albo siekane orzechy. A tradycjonaliści przed wstawieniem do piekarnika posypią swoje bochenki makiem, czarnuszką lub dowolnymi nasionami.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Zacznij od przygotowania zaczynu: 500 g mąki pszennej wymieszaj dokładnie z 500 ml wody i drożdżami. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przełóż zaczyn do dużej miski. Dodaj do niego pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i 400 ml wody. Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Podziel ciasto na porcje o wadze 300 g lub 500 g, w zależności od tego, jak duże bochenki chcesz uzyskać i ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie każdą porcję ciasta uformuj w pożądany kształt chleba i ułóż na blaszkach do pieczenia (jeśli na jednej - pozostaw duże odstępy). Każdą przykryj dokładnie lekko wilgotną ściereczką i odstaw w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 240°C.
Wstaw surowe bochenki do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz chleb jeszcze około 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.
Karolina