Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (około łyżkę), szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kurki myję, odsączam i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione.
Foremkę o wymiarach 25x11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki.
Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni (góra-dół), wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą.