Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak zrobić pyszny chleb w jajku?
Chleb w jajku to danie popularne na całym świecie - pojawia się w różnych kulturach pod różnymi nazwami i w różnych wariantach. Przepisy na jego przygotowanie znajdziemy np. w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, czy amerykańskiej. Bardzo lubiany jest również w Polsce.
Dla wielu osób chleb w jajku to danie kojarzące się ze smakami dzieciństwa i rodzinnym domem. Wiele z nas ma do tego dania ogromny sentyment i traktuje jako comfort food.
Jak przygotować chleb obsmażany w jajku żeby był pyszny, chrupiący i smakował jak za dawnych lat? Przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy wziąć pieczywo - może być czerstwe i obtoczyć je w jajku wymieszanym z ulubionymi przyprawami. Następnie kładziemy namoczone kromki chleba na patelni rozgrzanej z masłem. Chleb smażymy na średnim ogniu, aż stanie się złocistobrązowy. Po 2-3 minutach kromki obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Bon Appétit! 👍
Chleb smażony w jajku to szybkie i proste śniadanie z produktów, które zawsze mamy w domu. Tym daniem z pewnością będą się zajadać zarówno dzieci, jak i dorośli. Daje bardzo dużo możliwości do eksperymentowania i odkrywania nowych smakowitych połączeń.
Możemy przygotować chleb w jajku jako propozycja śniadania na słono - np.
z awokado, pomidorem i papryką albo pastami warzywnymi. Świetnie komponuje się
z plastrami sera, szynką parmeńską i posypany szczypiorkiem.
Chleb w jajku można jeść również na słodko - np. z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem, albo owocową konfiturą. Z dodatkami możesz szaleć do woli - wszystko zależy tylko od tego na co masz ochotę. Z pewnością znajdziesz dodatki, które będą pasować do Twoich upodobań smakowych. Przepisów na chleb w jajku jest naprawdę wiele.
Innym pomysłem na chleb w jajku są tosty francuskie czyli french toast. W tym przypadku do masy jajecznej dodajemy również mleko. Do ich przygotowania najczęściej używa się czerstwego pieczywa albo chałki. Zazwyczaj serwuje się je na słodko z dżemem, nutellą albo owocami, ale można podawać je również w wytrawnej formie np. z ziołami. Tosty są smaczne i chrupkie - nadają się na śniadanie lub kolację albo po prostu pyszną przekąskę w ciągu dnia.
Czy wiesz, że pochodzenie chleba smażonego w jajku sięga aż starożytności? Już
w czasach rzymskich istniał przepis na "aliter dulcia", czyli chleb moczony w mleku
i jajkach, a następnie smażony. W średniowiecznej Europie podobne przepisy były również znane. We Francji powstała nawet nazwa tego dania - "pain perdu", co oznacza "zgubiony chleb". Nazwa ta odnosi się do wykorzystania chleba nie pierwszej świeżości, który dzięki smażeniu w jajku nabierał miękkości i smaku.
Jajka wbij do miski i dokładnie wymieszaj.
Masę dopraw solą i pieprzem.
Pokrój chleb na kromki i zanurz w masie jajecznej z obu stron.
Usmaż na średnio rozgrzanej patelni, z obu stron.