Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię kroimy w kostkę.
Gotujemy w 300 ml wody około 45 minut. Odcedzamy na durszlaku.
Studzimy. Przekładamy do miski i miksujemy. W pozostałej wodzie z dyni w około 200 ml rozpuszczamy drożdże.
Dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by podwoiły swą objętość.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i zmiksowaną blenderem dynię. Miksujemy robotem około 5-10 minut, a następnie chwilę ręką. Dwie keksówki 30 cm i 45 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką .
Ciasto dzielimy tak, by zajmowało połowę formy. Smarujemy wierzch wodą i posypujemy musli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C .
Wsadzamy blaszki na środkową półkę, a pod nie garnczek lub miskę z wodą. Pieczemy 45 minut.