Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chlebek bananowy z płatkami owsianymi dzięki dodatkowi cukru brązowego i bananów jest delikatnie słodki, a subtelny korzenny zapach zyskuje dzięki szczypcie cynamonu. Do bananowego chlebka dodajemy zaledwie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, a chleb z płatkami owsianymi rośnie jak na drożdżach! Pulchny, miękki, najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Kromki chleba bananowego możesz też posmarować miodem i udekorować listkami mięty.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę do pieczenia chleba wymasuj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
W dużej misce wymieszaj suche składniki w tym płatki owsiane.
W mniejszej misce wymieszaj i zmiażdż widelcem duże dojrzałe banany. Dodaj olej i jajko. Wymieszaj.
Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Powinieneś otrzymać gęstą masę.
W oddzielnej misce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj delikatnie do reszty składników.
Wylej ciasto do formy i piecz ok 45 (max do godziny) minut, aż wierzch chlebka będzie twardy. Wyjmij z piekarnika, ostudź przez ok. 5 minut, wyjmij z formy i ostudź zupełnie.
Pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami.