Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kochasz pieczywo czosnkowe? Mamy dla Ciebie pyszną propozycję! Przepis na ziołowy chleb czosnkowy do rwania. To doskonała przekąska, która łączy w sobie smak świeżo upieczonego chleba z aromatem czosnku i ziół. To idealny dodatek do wielu potraw zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Dzięki swojej formie - można łatwo odrywać jego kawałki - co czyni go świetnym wyborem na imprezy czy przyjęcia.
Aby upiec rwany chleb czosnkowy rwany, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu: mąka pszenna, drożdże, woda, oliwa, sól i cukier. Dodatkowo będziesz potrzebować produktów do przygotowania majonezu czosnkowego, czyli - majonez Winiary, ząbki czosnku, rozmaryn i natka pietruszki. Chlebki będą smakować wybornie!
O czym warto wiedzieć przed przygotowaniem chlebka czosnkowo-ziołowego?
Przed zabraniem się za zrobienie drożdżowego rwanego chlebka, warto wiedzieć kilka rzeczy. Przede wszystkim, proces przygotowania ciasta wymaga czasu na wyrastanie, dlatego ważne jest, aby zaplanować sobie pieczenie z wyprzedzeniem. Ciasto na chlebek musisz wyrabiać dokładnie, aby było elastyczne i bez grudek. Podczas wyrastania warto je przykryć czystą ściereczką. Drożdże potrzebują ciepłego i wilgotnego środowiska, aby się aktywować i zacząć fermentować, co powoduje wyrastanie ciasta. Przykrycie ciasta ściereczką pomaga utrzymać ciepło i wilgotność.
Warto też pamiętać, że chlebek ziołowy jest najbardziej aromatyczny, gdy jest spożywany świeżo po upieczeniu, ale można go także podgrzać przed podaniem, aby przywrócić jego chrupkość.
Dlaczego chlebek czosnkowo-ziołowy jest popularny?
Przepyszny i puszysty odrywany chlebek czosnkowy jest popularny z wielu powodów. Po pierwsze, jest bardzo aromatyczny i smaczny dzięki połączeniu świeżo pieczonego chleba z intensywnym zapachem czosnku i ziół. To połączenie sprawia, że chlebek jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, takich jak zupy, sałatki, dania z grilla czy po prostu jako samodzielna przekąska. Po drugie, jest bardzo łatwy do zjedzenia – możliwość odrywania kawałków rękami sprawia, że jest to bardzo wygodna opcja na przyjęcia i spotkania.
Chlebek czosnkowy jest też dość łatwy do przygotowania. Możliwość modyfikacji przepisu, przez dodanie ziół czy dodatkowych składników, sprawia, że każdy może stworzyć swoją własną, ulubioną wersję tego klasycznego wypieku. Zachęcamy do eksperymentowania 🙂
Do miski przesiej mąkę.
Dodaj sól, cukier i suche drożdże i wymieszaj.
Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie zagnieć ciasto na gładką i elastyczną kulę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody; jeśli za mokre – dosyp mąki.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
W małej misce wymieszaj majonez (lub masło) z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i podziel na małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę następnie rozwałkuj na prostokąty. Każdy placek posmaruj majonezem czosnkowym.
Tak przygotowane placki ułóż pionowo w foremce – keksówce, dokładnie wysmarowanej masłem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż chlebek będzie złoty i chrupiący.