Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdże delikatnie pokruszyć, dodać 2 - 3 łyżki letniej wody i posypać trochę mąką. Wymieszać, przykryć i pozostawić na 5 - 7 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami, i wyrobić miękkie elastyczne ciasto
Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka.
Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 stopni C włożyć pustą blachę i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym, na rozgrzaną blachę.
Piec przez 8 - 10 minut , aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę smażymy z dodatkiem przyprawy Gyros.
Kapustę drobno kroimy i dodajemy kukurydzę. Ogórka o obieramy i kroimy w plasterki, pomidorka w kostkę.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Bułeczki kroimy na pół. Do środka wkładamy kapustę z kukurydzą, kurczaka, polewamy sosem następnie nakładamy ogórka, pomidora, kapustę i znów polewamy sosem.