Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Podgrzej napój sojowy i rozpuść w nim 1/3 bulionu warzywnego WINIARY. Bułki pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Suszone pomidory odcedź, drobno posiekaj i dodaj do bułki. Oregano umyj, oderwij liście, posiekaj je. Do bułki wsyp płatki drożdżowe i bułkę tartą z połową oregano. Wlej mleko z bulionem i wszystko dobrze wymieszaj.
Tofu pokrój w drobną kostkę. Dymki umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim kostki tofu. Dodaj krążki dymki i smaż przez chwilę.
Usmażone kostki tofu i dymkę wymieszaj z namoczoną bułką i odstaw na ok. 15 minut. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 małych klopsików.
W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. Włóż klopsiki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Wyjmij, gdy wypłyną na powierzchnię.
Oczyść bulwy kopru włoskiego, umyj, przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim paski cebuli i kopru włoskiego. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Dopraw pozostałym bulionem warzywnym WINIARY i gotuj na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż koper będzie miękki. Dodaj oregano. Gotowy sos rozłóż na talerze, na nim ułóż klopsiki i posyp świeżo mielonym pieprzem. Jako dodatek dobrze sprawdzi się np. sałata rzymska z dressingiem.