Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku, tradycyjny, ale dla urozmaicenia podany z młodymi listkami buraka. Apetyczny i dietetyczny. W sam raz na upalne dni. Jeśli macie buraczki z botwinką, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby i botwinka trafiła do zupy. Wówczas nasz chłodnik będzie przypominał ten litewski, do którego idealnym dodatkiem poza baby leaves będzie jajko. Smacznego!
Młode listki i kiełki to dodatek idealny na lato, ale nie tylko! Zobacz inne przepisy na zupy z kiełkami i młodymi warzywami:
Zupa z młodych strączków groszku cukrowego
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
Botwinka z chipsami z liści buraków
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zobacz też
Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki
Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!
Buraczki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ogórki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o mniejszych lub większych oczkach – według uznania. Podobnie postępujemy z buraczkami.
Do miski przekładamy starte warzywa, dodajemy porządnie wymieszane zsiadłe mleko. Dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki dla przegryzienia smaków.
Chłodnik podajemy hojnie posypany młodymi listkami buraczka (zamiast mikroliści możemy wykorzystać kiełki buraczka).