Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski przelewamy kefir i mleko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do chłodnika (część zostawiamy do ziemniaków i jajek).
Gotowy chłodnik odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Jeśli są malutkie to zostawiamy je całe i nie kroimy na kawałki. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy na talerzyki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i delikatnie wbijamy jajka. Od razu lekko posypujemy je solą i pieprzem.
Schłodzony chłodnik przelewamy do kubków lub szklanek. Dodatkowo można jeszcze posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.