Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy (osobno łodyżki, osobno listki. Buraczki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki lub kostkę. Jeśli botwinka była bez buraczków, buraka zeszłorocznego myjemy, obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
Rosół zagotowujemy, dodajemy buraczki i posiekane łodyżki, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy, aż buraczki zmiękną. Dodajemy posiekane listki i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy zupa będzie miała temperaturę pokojową, łączymy ją z jogurtem.
Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórki, dodajemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 1 godz.
Podajemy z pokrojonym w kostkę lub plasterki awokado.