Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rzodkiewki umyć, usunąć liści i ogonki, pokroić na połówki.
Przełożyć do dwóch wyparzonych słoików.
Do każdego dodać ząbek czosnku.
Przygotować zalewę: do niewielkiego garnka wlać 60 ml wody, dodać sól, pieprz, cukier, gorczycę i goździki. Dokładnie wymieszać i podgrzewać – do zagotowania. Kiedy zalewa się zagotuje, odstawić do wystudzenia.
Rzodkiewki zalać zimną marynatą.Odstawić na 3 dni. Następnie marynowane rzodkiewki są gotowe, przetrwają kilka miesięcy bez pasteryzowania.
Pęczek botwinki dokładnie wypłukać. Buraki wyszorować.
Buraki pokroić w kostkę. Liście botwinki posiekać.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Zagotować bulion, wrzucić do niego pokrojone marchewki, pietruszki oraz buraki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać liście botwiny. Gotować przez kolejne 5 minut – do momentu, kiedy botwina będzie miękka, lecz wciąż jędrna. Ostudzić.
W międzyczasie ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rzodkiewki odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki lub “ósemki”.
Do ostudzonego wywaru z warzywami dodać utarte ogórki, pokrojone rzodkiewki.
Dolać kefir. Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chłodnik porządnie schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Serwować z jajkiem ugotowanym na półmiękko.