Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraczki oraz liście botwinki umyć, obrać, drobno posiekać.
Buraczki umieścić w niewielkim garnku, zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście botwiny.
W międzyczasie rzodkiewki i ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w kosteczkę.
Koperek posiekać.
Wywar z buraczków ostudzić.
W dużej misce lub garnku umieścić przygotowane ogórki, rzodkiewki oraz koperek (odłożyć odrobinę do dekoracji).
Dolać wywar z buraczkami, ocet winny oraz sok z cytryny.
Dodać maślankę, kefir oraz jogurt grecki.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem porządnie schłodzić.