Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chłodnik z botwiny i rzodkiewki 3 Botwinka, kochana za piękny kolor, jaki nadaje zupom (o ile natura zdążyła ją wyposażyć w buraczki), dziś trafiła właśnie do chłodnika. Koniecznie wybierzcie właśnie botwinkę z buraczkami. Jeśli jeszcze są mikre, wówczas dodajcie do zupy koncentrat buraczkowy lub przygotujcie z niej na przykład pyszną zupę szpinakową z botwinką.
Chłodnik z botwiny i rzodkiewki, hojnie posypany szczypiorkiem i koperkiem, to pyszna uczta dla wszystkich zmysłów (nawet słuchu, bo przyjemnie chrupać rzodkiewkę, nieprawdaż?). Smacznego!
Jeśli lubisz kefir, to koniecznie sprawdź inne nasze przepisy na chłodniki i zupy zabielane kefirem:
Chłodnik z ogórkami
5 pomysłów na zupę kalafiorową
Chłodnik do picia
Chłodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Biała polewka – kuchnia regionalna
Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
Chłodnik litewski
Zobacz też
Zobacz Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves
Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!
Botwinkę dokładnie myjemy, małe listki możemy odłożyć do dekoracji, pozostałe listki i łodyżki siekamy, buraczki cienko obieramy i kroimy w kosteczkę.
Przekładamy botwinkę do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (niecała szklanka), dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Szczypiorek i koperek drobno siekamy, łączymy z kefirem.
Dodajemy kefir do przestudzonej botwinki. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Chłodnik podajemy posypany świeżymi ziołami.