Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Po przestudzeniu buraki zetrzeć na tarce, zalać przygotowanym wcześniej Barszczem Winiary (180 ml), dodać sok z cytryny i zagotować.
Do wystudzonego barszczu dodać ogórki pokrojone w kostkę, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koper. Dolewamy do garnka kefir (lub maślankę), jogurt naturalny oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Boczek przesmażamy na patelni.
Barszcz podajemy schłodzony z ziemniakami i okrasą, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkiem ugotowanym na twardo.