Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy jedna moja sąsiadka niesie drugiej cukinie z własnego ogródka, od razu wiadomo, że obdarowana zrobi z nich leczo. Ze mną sprawa nie jest tak oczywista. Prawdopodobnie cukinie trafią do zupy, ale jakiej? Zup z cukinii, jak i zup z cukinią można zrobić naprawdę wiele. Dziś zrobiłam prosty chłodnik z cukinii i serka śmietankowego.
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego ma bardzo delikatny smak, który wręcz mnie urzekł. Możemy go podawać z wyrazistymi czosnkowymi grzankami lub niebieskim serem pleśniowym. Ale ja wolałam jak najdłużej delektować się łagodnością chłodnika z cukinii. Ewentualnie dodałabym do niego świeżą miętę, która doskonale pasuje do cukinii, co już nie raz sprawdziłam, przygotowując pyszny krem cukiniowy z miętą i słonecznikiem.
Wszystkim, którzy ponad kremowe zupy z cukinii wolą kawał(ek) dobrej cukinii, polecam zupę z cukinii z gnocchi.
Cebulę podduszam na maśle.
Cukinię myję (nie obieram, zupa będzie miała bardziej intensywny kolor), odrobinę ścieram na tarce i odkładam na bok. Resztę kroję przekładam do garnka z bulionem, gotuję 10 minut.
Dodaję podduszoną cebulę, miksuję, studzę, dodaję 150 g serka śmietankowego, ponownie miksuję na mniejszych obrotach, doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam do wystygnięcia, a przestudzoną zupę lekko schładzam w lodówce.
Chłodnik z cukinii i sera podaję udekorowany surową startą cukinią. Dla bardziej zdecydowanego smaku można dodać do chłodnika grzanki czosnkowe. Zupa pysznie smakuje także ze świeżą miętą.