Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinię pokrój w cienkie talarki, wysmaruj oliwą, oprósz obficie solą oraz pieprzem, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min.
W międzyczasie upraż na suchej patelni pestki dyni, sezam oraz słonecznik.
Gdy cukinia będzie upieczona i ostygnięta, zblenduj ją razem z maślanką.
Następnie dodaj ogórek starty na tarce o grubych oczkach, zgnieciony czosnek, 1/3 szklanki oliwy, dopraw solą oraz pieprzem, jeśli taka jest potrzeba.
Schłodź w lodówce przed podaniem. Podawaj z ziarnami i posiekanym szczypiorem. Chłodnik zjedz maksymalnie następnego dnia od przygotowania.